zatvoriť
Zaujímavosti

Prečo po alkohole chutí jedlo lepšie? Tu je vedecké vysvetlenie

pexels-photo-70497

Mali ste niekedy jeden z tých večerov, keď po príliš veľa nápojoch a 2 hodinách v noci ochutnáte jedlo z rýchleho občerstvenia, ktorého by ste sa normálne ani nedotkli a ono to chutí naozaj úžasne? Nie ste sami. DNews používajú vedu, aby vysvetlili, prečo máme tendenciu jesť nezdravé jedlá, keď sme opití.

Alkohol má komplexnú interakciu s vaším telom, ale tento „opitý hlad“ je čiastočne spôsobený neuropeptidom nazývaným AgRP (proteín súvisiaci s agoti), čo vás privádza k jedlu, aj keď nie ste hladný. Zároveň je pravdepodobné, že potláča váš hormón regulujúci chuť do jedla leptín, takže sa len ťažko cítite dostatočne nasýtený.

Ba čo viac, účinky alkoholu môžu zmeniť spôsob, akým váš mozog spracováva štruktúru a chuť potravín. To znamená, že by ste sa mohli prichytiť pri tom, ako si pochutnávate na studenej dvojdňovej pizzy, ktorú by ste za iných okolností nechceli, mysliac si, že to chutí ako niečo, čo Gordon Ramsay láskyplne pripravil pre vás. Tendencia jesť takéto potraviny, keď pijete, je tiež veľkým dôvodom, prečo nadmerné pitie vedie k prírastku na váhe.

Zanechajte odpoveď