zatvoriť
Zaujímavosti

Povolanie Somelier – Práca a učenie sa po celý život

champagner-toasting-new-year-s-eve-drink

Človek ovládajúci etický kódex, vždy vkusne upravený, vedúci komunikáciu na úrovni, nehovoriac o schopnostiach v gastronómii. Aj takto Vám viem predstaviť someliera. Väčšina ľudí si ho predstaví ako introverta v košeli a s vínom v ruke, no naopak somelier musí byť komunikatívny a otvorený k hosťovi, no ani zďaleka to nie je len o víne .

Profesia someliera pôvodne vznikla vo Francúzsku. V Provensálsku sa ľudia, ktorí sa starali o vaky, kde sa prepravovalo víno, označovali pojmom „somellié“. K rozšíreniu tejto profesie viedol v 19. storočí vznik veľkých hotelov a vyberaných reštaurácií. Vznikla potreba kvalifikovaného personálu, ktorý by sa staral o výber vína pre reštauráciu, o vína v pivnici, ich správne skladovanie, prezentáciu a servírovanie hosťom.

Čo teda taký somelier robí? V súčasnosti je náplňou práce someliéra servírovanie všetkých nápojov, z čoho vyplýva, že musí vedieť všetko nielen o víne, ale aj o destilátoch, miešaných nápojoch, pive, káve, čajoch, minerálnych nápojoch, stolových vodách, dokonca servíruje aj cigary či čokoládu. Tiež vie poradiť v oblasti trendov jedál, čo z neho robí ozajstného odborníka. Profesionálny somelier sa väčšinou k tomuto povolaniu dostane na strednej škole s gastronomickým zameraním, no nie je to podmienka. Veľa ľudí sa do tejto oblasti dostane už v útlom veku, keď vyrastá napríklad vo vinárstve, či naopak až v dospelosti, keď sa o túto problematiku začne zaujímať.

pexels-photo-196299

Somelier k svojej plnohodnotnej práci potrebuje minimálne jeden kurz, ale tam sa to ani zďaleka nekončí. Keď sa povie, že človek sa učí celý život, pre someliera to platí dvojnásobne. Keď sa už raz somelierom stanete, tak ľahko už s tým neskončíte. Somelierstvo buď milujete alebo nenávidíte. Musí Vám prirásť k srdcu a možno to vyznie divne, no musí sa Vám hodiť. Len si predstavte someliera, ktorý k Vám pristúpi vo vkusnej reštaurácii s vysokou klientelou a na hlave by mal dredy. A aj o tom to je. Somelier musí byť vždy upravený. Tetovania, piercingy či tunely v uchu určite nehrozia.

Keď sa raz stanete somelierom a myslíte to naozaj vážne, zasvätíte tomu polku svojho života. Nie raz sa mi stalo, že bežný rodinný nákup sa zmenil na bádanie v oddelení vín, obdivovanie, spoznávanie a prenášanie teoretických znalostí do praxe a nakoniec ma museli hľadať niekoľko minút po supermakete. Tým som samozrejme nechcela tvrdiť, aby ste svoje návštevy obchodných domov trávili v oddeleniach alkoholu, no aj podobným aktivitám sa hovorí samoučenie.

Kým sa somelier stane ozaj dobrým somelierom, potrebuje predegustovať mnoho mnoho odrôd vín, destilátov, druhov čokolád aj cigár. Musí tisíce krát cvičiť servis bieleho, červeného aj šumivého vína, pretože aj trendy sa menia zo dňa na deň. Týmto sa dostávame k tomu, že byť somelierom a venovať sa somelierstvu je naozaj krása umenia. Veľa krát keď sa nachádzate v spoločnosti a témy ako počasie, politika a globálne otepľovanie ste už prebrali, možno by ste ani neverili, koľko ľudí sa dokáže vyjadrovať vinárskym slovníkom a skutočne sa zaujíma k tejto problematike. A tu sa Vám znova naskytne kopa možností na nadviazanie vskutku naozaj zaujímavého rozhovoru. Či už začnete hovoriť o nových druhoch výroby vín, či o aktuálnom stave na kávových plantážach alebo o novinkách pri príprave  čajov, určite tým ľudí zaujme Vaše rozprávanie viac ako to známe prázdne ticho.

Značky : zaujímavostizručnosti
Tamara Farkašová

Redaktor Tamara Farkašová

Som študentkou hotelovej akadémie v Nových Zámkoch. Venujem sa písaniu článkov, hudbe, móde, rada cestujem, spoznávam nové miesta a ľudí. Taktiež ma bavia cudzie jazyky, somelierstvo a rituálne prípravy čajov, no čítať knižky alebo športovať ma uvidíte iba ťažko :)

Zanechajte odpoveď